Praktijk Hart en Ziel, Chinese Geneeswijzen en levens beschouwingEen brug slaan tussen Oosterse- en Westerse Geneeswijzen. Jij als mens staat centraal en samen kijken we naar jouw balans. Jouw Zijn is jouw gezondheid. Jouw weg, jouw tijd.
 

 Rouwbegeleiding en Stervensbegeleiding

Vanuit mijn vroegere, dankbare werk als palliatief verpleegkundige ligt mijn Hart bij het begeleiden, weg wijzen en eigen regie houden van zorg voor de patiënt en zijn naasten in de palliatieve fase.

Op het moment dat je hoort dat je ongeneeslijk ziek bent staat je wereld op zijn kop. Beland je vaak in een rollercoaster en zijn er heel veel vragen. Zowel op het terrein van behandeling, wat kan er en wat wil ik, als hoe gaat het verder. Zowel patiënt als naasten hebben vragen of weten het juist niet meer. Jouw eigen arts en behandelaar blijft jouw spil.

Een luisterend oor kan dan heel fijn zijn. Tevens ondersteuning in de vele wegen die er zijn tot begeleiding bij het stervensproces. Bespreken van angsten, loslaten van het leven. Hoe moeilijk dit kan zijn. Ondersteuning zowel emotioneel, psychisch en spiritueel. 

Vanuit de rouw naar het stervensproces kost net zoveel tijd als geboren worden. Het is een natuurlijk proces. Een soort van geboren worden in een andere wereld. Een intiem proces. Vaak gaat het stervensproces samen met een transformatie. Dit ongeacht geloofsovertuiging of levensbeschouwing. Dit geldt voor zowel de patiënt als de naasten.

Rouw doorloopt verschillende fasen. Zowel de patiënt als de naasten. Voor een ieder is dit anders. Een ander tempo, een andere volgorde, maar de verschillende fasen zijn er altijd.Zo kijkt een ieder anders naar het leven en het sterven. Gaat het gepaard met verschillende emoties. Samen met u en uw naaste is de mogelijkheid tot begeleiding en ondersteuning.

Voor mij is het elke keer weer een bijzonder proces om bij aanwezig te mogen zijn. 

Maar er is ook rouw binnen andere processen van het leven. Verlies van je baan, een lichaamsdeel of functie, scheiding, verlies van een dierbare. Noem maar op. Ook de transities binnen het leven kunnen lastig voor je zijn of tot een burnout leiden. Hierin staat rouw ook centraal en zijn er verschillende fasen die doorlopen worden. Ondersteuning en handvatten kunnen jou verder helpen samen met de Chinese geneeswijzen die geen onderscheid maakt tussen psyche of lichaam. Gun jij jezelf heling? 


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram